Familie

28/07/2014 om 09:47

Begrijp je echtscheiding en vind rust

Een ingrijpende gebeurtenis kan een enorme invloed hebben op een gezin of op individuele familieleden. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen, is een echtscheiding. Voor mensen die uit elkaar gaan of al gescheiden zijn, maar door willen gaan als ouders, kan een familieopstelling uitkomst bieden.

Tijdens de scheiding is het belang van de kinderen natuurlijk een van de belangrijkste uitgangspunten. Maar ondanks dat je nog zo hard probeert om een scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, feit blijft dat zo een gebeurtenis veel veranderingen met zicht meebrengt voor het gezin.

Echtscheiding en kinderen

divorceZoals wij eerder al schreven, gaan kinderen onbewust in op gebeurtenissen die spelen bij de ouders. Een opstelling geeft ouders een goed inzicht in de werking van een scheiding, waaronder de (eerder onzichtbare) effecten hiervan op jezelf en je kinderen duidelijk worden. Hierdoor worden jullie geholpen in het dagelijks leven stappen te ondernemen waar je nog niet bij stilgestaan had, zodat jullie als gezin de scheiding een plekje kunnen geven en rustig aan het nieuwe leven kunnen wennen.

Een gezonde situatie

Idealiter geldt tijdens en na een echtscheiding dat beide ouders elkaar de kinderen en de liefde van de kinderen gunnen. Allebei de ouders staan klaar voor ze, de kinderen mogen van allebei de ouders houden en staan bovendien volledig buiten de strijd tussen de ouders.

Maar de rangorde binnen een gezin verandert, waardoor een nieuwe partner voor de vader of moeder op de eerste plaats komt, boven de ex-partner. Met een familieopstelling kun je de onderliggende dynamiek van een echtscheiding leren te begrijpen, waardoor je inzicht krijgt in je rol als ouder en als ex-partner. Doordat jullie als ouders weten wat er mis gaat/kan gaan bij jullie scheiding, leren jullie hoe jullie je kunnen gedragen zodat de ontwikkelingen zo min mogelijk negatieve effecten hebben voor jezelf en, misschien wel belangrijker, voor de kinderen.